And the King Said, What a Fantastic Machine utforsker komplekse temaer som selvbilde, etikk og fortellerperspektiv. Gjennom scener som skildrer alt fra narcissisme og kroppsidealer, til manipulerende bilder og etiske spørsmål i fotografering, inviterer filmen til refleksjon om hvordan vi påvirkes av det visuelle rundt oss.
Selvforelskelse: Fotografiet og narcissisme
Et av temaene i And the King Said, What a Fantastic Machine er vårt forhold til bilder av oss selv og andre. Filmen sier det ikke direkte, men antyder at vi blir forelsket i oss selv når vi ser oss selv på bilder. Filmen sier også at vi imiterer andre som vi ser på film og bilder - og at det kanskje ikke alltid er sunt for vår egen oppfattelse av oss selv.
- Se scenen fra And the King Said, What a Fantastic Machine (skolekino.filmrommet.no) hvor mennesker får se fotografier av seg selv for første gang.
- Hva skjer med dem når de ser bilder av seg selv for første gang? Beskriv særlig reaksjonen til mannen med hatten.
- Sammenlign reaksjonen til menneskene i denne scenen med oppførselen barn og unge har når de skal bli tatt bilde av. Hvilke likheter er det? Hva ønsker filmen å si ved å klippe sammen disse sekvensene?
- Kan dere kjenne dere igjen? Er deres hår, kroppsspråk og antrekk også påvirket av bilder?
- Hva tror du filmskaperen ønsker å oppnå med denne scenen? Underholde, opplyse, kritisere eller informere?
- Se scenen fra And the King Said, What a Fantastic Machine (skolekino.filmrommet.no) hvor en ung jente blir tatt bilder av.
- Beskriv oppførselen til jenta. Hvorfor tar hun så mange bilder av seg selv hvis hun ikke synes hun ser fin ut i dem? Blir hun glad av å se seg selv i sosiale medier?
- Hvilken sammenheng er det mellom jenta og alle klippene fra sosiale medier som kommer i den siste sekvensen av scenen?
- Søk opp ordene “idealkropp” og “narcissisme” på Google. Lag korte definisjoner av ordene basert på infoen dere finner.
- Kan du kjenne deg igjen i jentas forhold til bilder av seg selv?
Hva tror du filmskaperen ønsker å oppnå med denne scenen? Underholde, opplyse, kritisere eller informere?
Riktig perspektiv? Etikk i film og fotografi
Et av temaene i And the King Said, What a Fantastic Machine stiller spørsmål ved om film og fotografier brukes til noe godt. Blir vi bedre og klokere av vårt store forbruk av film og bilder? I filmen ser vi ofte at kameraet omtales som noe som objektivt gjengir virkeligheten, men samtidig vises det hvordan film og bilder manipulerer vår oppfatning av verden.
- Se scenen fra And the King Said, What a Fantastic Machine som forteller om bildet av den unge jenta som døde under jordskjelvet i Haiti (skolekino.filmrommet.no).
- Diskuter hva filmen vil vise med disse to ulike bildene. Hvordan reagerte dere da dere så bildet nummer to? Hva er forskjellen på de to bildene? Er de to bildene like “sanne”?
- Søk opp ordet “etikk” på Google. Skriv en kort definisjon av ordet ut fra informasjonen dere finner. Har fotografen som tok bildet av jenta handlet på en etisk måte? Begrunn svaret ditt.
- I scenen fremhever fortelleren at det første bildet ble publisert i en svensk avis ved siden av en reklame for øl med den danske skuespilleren, Mads Mikkelsen. Hvorfor tror du fortelleren nevner dette? Har avisen som publiserte bildet, handlet på en etisk måte?
- Hva tror du filmskaperen ønsker å oppnå med denne scenen? Underholde, opplyse, kritisere eller informere?
- Skriv en tekst på ca 300 ord med utgangspunkt i denne scenen. Forklar hva scenen viser om fotografi, perspektiv og etikk.
- Se scenen fra And the King Said, What a Fantastic Machine som forteller om videoopptak fra andre verdenskrig (skolekino.filmrommet.no).
- Søk opp “Leni Riefenstahl”, og gjør deg kjent med hennes historie, slik at du kan gi en kort presentasjon om henne.
- Hva sier Leni Riefenstahl om filmene sine om Hitler og nazistene? Finn et godt sitat fra scenen og beskriv ansiktsuttrykket hennes og kroppsspråket hennes da hun så sin egen klipping igjen.
- Riefenstahl vil gjerne holde fokuset på teknikken i filmen - for eksempel kamerabevegelsene, klipperytmen og musikken - og ikke på det politiske. Er du enig i at de to tingene kan skilles? Har filmskaperen et etisk ansvar for hva som blir filmet?
- Etter sekvensen med Riefenstahl, ser vi opptak fra konsentrasjonsleirene. Det er de allierte troppene som har sørget for opptakene. Hvorfor klipper filmskaperen direkte fra Riefenstahls film om nazistene, til opptakene fra konsentrasjonsleirene tror du?
- Hva tror du filmskaperen ønsker å oppnå med denne scenen? Underholde, opplyse, kritisere eller informere?
Oppgavene er basert på det danske undervisningsopplegget «And the King Said, What a Fantastic Machine» (filmcentralen.dk), og er oversatt og bearbeidet med tillatelse fra Det Danske Filminstitut.