Forarbeidsoppgaver til filmen Flukten over grensen.
- I forkant av filmvisningen er det en fordel om elevene har en grunnleggende kunnskap om Den andre verdenskrig. Her er noen sentrale stikkord (for å kunne forstå flere av de mest sentrale hendelsene i filmen:
- Norge var okkupert av Tyskland (årene 1940-1945). Tyskerne tok politisk og militær kontroll, og tyske soldater var da spredt over hele landet.
- I Tyskland hersket det nazistiske tankesettet, hvor man blant annet mente at jøder var mindreverdige mennesker.
- Tyskerne ønsket å ta jødene i Norge til fange, og frakte dem til nazistenes fangeleirer (hvor jødene sannsynligvis kom til å bli drept).
- Klarte man å flykte til Sverige var man trygg, siden Sverige var et nøytralt land under krigen.
- Mange nordmenn støttet tyskerne. Disse ønsket å bidra til å få jødene ut av Norge.
- De nordmennene som motarbeidet nazistene, og som forsøkte å hjelpe jødene, risikerte livet sitt. Mange barn opplevde at foreldrene deres ble arrestert av nazistene.
- Se på et kart over Nord-Europa. Hvor er Tyskland, Norge og Sverige? Hvor langt er det fra Halden (hvor barna i filmen flykter fra) til svenskegrensa?
- Hvem var Adolf Hitler?
- Se over oppgaveseksjon Ord, uttrykk, språk og symboler (linket til under). Her er det trukket frem noen begrep som man kan vurdere å se på betydningen av før man ser filmen. (Oppgaveseksjonen som helhet er imidlertid tenkt til etterarbeid.)
Publisert