Nærbilde av et barn. Barnet har på seg hatt, har blondt hår til kjeven og et alvorlig uttrykk i ansiktet. Foto.
Nærbilde av et barn. Barnet har på seg hatt, har blondt hår til kjeven og et alvorlig uttrykk i ansiktet. Foto.

Ekstraoppgaver - Flukten over grensen

Oppgave

Forfatter:
Lisens:

Diverse ekstraoppgaver basert på hendelser og innhold i filmen Flukten over grensen.

  1. Filmen er basert på en bok skrevet av Maja Lunde (Over grensen, Gyldendal forlag, 2012). Har du/dere lyst til å lese denne? Hør med biblioteket ditt om den er tilgjengelig. Den finnes også som nedlastbar lydbok (Cappelen Damm, 2016).
  2. I filmen refereres det flere ganger til historien om De tre musketerer. Dette er opprinnelig en roman skrevet av Alexandre Dumas (som også er kjent for romanen Greven av Monte Cristo). Historien om de tre musketerer har vært populær blant barn og voksne over hele verden, og er blitt filmatisert mange ganger. Finn mer stoff om denne fortellingen.
  3. I filmen ser vi at Otto bruker kart og kompass for å finne riktig vei når de flykter. Vet noen i klassen hvordan kart og kompass fungerer? Når er det man kan få bruk for slik kunnskap?
  4. Daniel forteller at Sara og han ikke feirer jul. Hvorfor ikke?
  5. Otto har vært med en kamerat på NS-samling og lært at jødene ikke hører hjemme i Norge, og at krigen er jødenes skyld. Tror du det finnes noen som mener dette i dag? Snakk sammen i klassen.
  6. Under flukten er de fire barna oppgitte og frustrerte. De to guttene krangler om hvem som har skyld i krigen, og begynner å slåss. Gerda sier da: ”Vi er bare barn. Ingenting er vår skyld. Og vi har bare hverandre.” Har hun rett? Kan barn noen gang få skylden for en krig?
  7. I filmens siste del tror Gerda lenge at Otto er blitt skutt. Hvorfor tror hun det? Trodde du det? Vi hørte jo skudd, men hvem var det som skjøt, og hvem var det som ble skutt?

 

Publisert