Halvnært bilde av 9 år gammel pakistansk gutt som er født i feil kropp som går i pride-parade. Feststemning. Regnbueflagg.
Halvnært bilde av 9 år gammel pakistansk gutt som er født i feil kropp som går i pride-parade. Feststemning. Regnbueflagg.

Ali/Alia, kjønn og kjønnsroller

Oppgave

Forfatter:
Lisens:

Ali (9) i filmen Hør her’a, har lyst til å bli kalt for Alia. I disse oppgavene skal vi utforske hvordan det er å være født i feil kropp, og se på ulike utfordringer det kan føre med seg.

I dag er det ikke uvanlig at gutter står frem og forteller at de ikke føler seg som gutter, eller jenter som ikke føler seg som jenter. Det diskuteres om det finnes mer enn to kjønn, og uttrykk som «født i feil kropp» brukes for å beskrive hvordan enkelte mennesker opplever kjønnsidentiteten sin.

Til noen av disse oppgavene kan det være fint å ha mulighet til å søke etter ekstra informasjon på nettet. 

Diskusjonsoppgaver

  1. Snakk sammen om hva dere har sett, hørt og lest om mennesker som opplever usikkerhet rundt hvilket kjønn de tilhører – og samfunnsdebatten rundt dette.
  2. Hvordan skal man oppføre seg og hvilke holdninger burde man ha i et skolemiljø, for at alle skal ha det godt og møte så lite frustrasjon som mulig?
  3. Det å akseptere at en gutt ønsker å være en jente, eller motsatt, kan kanskje sies å være vanskeligere i miljøer knyttet til en religion som for eksempel kristendommen, jødedommen eller islam. Diskuter denne påstanden. 

Refleksjonsoppgaver

  1. I en scene i filmen ser vi et klipp fra en Pride-parade. Hva handler Pride-parader om?
  2. Personer som opplever å være født i feil kropp tilhører et mindretall, og det kan på mange måter være krevende. Hva tror du kan være utfordrende i en slik situasjon.
  3. Ali/Alia er interessert i det Mahmoud kaller “regnbuehestegreier”, og han/hun ønsker å sminke seg og gå i kjole. Hvorfor tror du mange tenker at det kun er jenter som kan ha disse interessene?
  4. Hva tror du Ali/Alia liker best med å være på besøk hos nabojenta Arisha?
  5. Pappaen til Ali/Alia blir sint når han skjønner at sønnen hans føler seg som ei jente. Prøv å sett deg inn i hvordan pappaen tenker og føler, og kom med noen eksempler som kan gi forståelse for reaksjonen hans.
  6. Når moren til Ali/Alia skjønner at sønnen hennes føler seg som en jente, sier hun “Jeg har alltid visst at det var noe galt med Ali”. Mahmoud svarer: “Det er ikke noe galt.” Hvordan tror du Mahmoud vil begrunne svaret sitt?
Publisert