En rekke krigsseilere står på dekk på et skip mens en kiste med det norske flagget senkes i havet. Det er grått vær og dyster stemning.
En rekke krigsseilere står på dekk på et skip mens en kiste med det norske flagget senkes i havet. Det er grått vær og dyster stemning.

Oppgave

Forfatter:
Lisens:

Lær mer om de virkelige hendelsene filmen er inspirert av.

Det anbefales å bruke nettressursene nederst på siden for å svare på oppgavene.

  1. Filmen er inspirert av en skjebnesvanger konvoi under den andre verdenskrig, Konvoi PQ 17. Hvilke tragiske hendelser utspilte seg under denne konvoiens overfart fra Island til Sovjetunionen? Hvilke likheter har filmens handling med historien om PQ 17?
  2. Murmanskkonvoiene, eller de arktiske konvoiene, er samlebegrepet på skipskonvoiene av typen vi ser i filmen. Hva var formålet med disse konvoiene? Hvem deltok i konvoiene? Hva bestod den norske innsatsen i konvoiene av? Hvor mye materiell lyktes Murmanskkonvoiene å transportere under krigen, og hvor store var tapene de led?
  3. Krigsseilerne som deltok under disse konvoiene har blitt mye omtalt i Norge de senere år, blant annet i kjølvannet av Jon Michelets bokserie En sjøens helt, utgitt fra 2012 til 2018. I 2022 kom filmen Krigsseileren og nå altså Konvoi. Hvem var krigsseilerne, og hvordan endte de opp med å stå for Norges kanskje viktigste bidrag til de alliertes seier under krigen?
  4. Krigsseilerne som har inspirert noen av karakterene i filmen er den norske kapteinen Georg Salvesen og andrestyrmann Sigurd Carlsen fra tankskipet Troubador, samt telegrafisten Fern Alberta Blodgett Sunde. Les mer om disse tre personene i Krigsseilerregisteret, som er lenket til under. Skriv en kort biografi om de tre, og beskriv noen av likhetene mellom dem og karakterene vi møter i filmen.
  5. Hva tror du er noen av grunnene til at krigsseilernes historier ikke har blitt gitt like mye oppmerksomhet som enkelte andre norske krigshelter tidligere? Hva tror du er grunnen til at vi får så mange historier om dem nå?
  6. Hva er Krigsseilerregisteret, og hva er formålet med dette nettbaserte registeret? Hvorfor er det viktig at vi bevarer krigsseilernes historier på denne måten, spesielt nå?
  7. Hva er Krigsseilersyndromet, som mange av krigsseilerne under andre verdenskrig utviklet etter opplevelsene sine under krigen? Hvilken mer generell kategori av lidelser kan dette syndromet plasseres under? Hva kjennetegner ofte slike lidelser?

Nettressurser til oppgavene

 

Publisert