Kunstneren og tyven
I Benjamin Rees kritikerroste og fengslende dokumentarfilm møter en maler tyven som stjal kunsten hennes - og hun ender opp med å male ham.
Under Sundance filmfestival vant filmen Special Jury Award for Creative Storytelling. Det var første gang en norskregissert dokumentar konkurrerte i Sundance. Ved lanseringen i USA, ble filmen igjen hyllet av kritikerne, og ble av flere betegnet som "Remarkable" og "The year's most moving documentary". Filmen er solgt til nesten 50 land.
Under filmfestivalen i Haugesund vant den Andreasprisen, og juryen uttalte: - Årets prisvinner forteller en oppsiktsvekkende historie om et særegent møte. Den lykkes til fulle med å minne oss på at ingen er bare det du først ser (...) Filmen bryter ned fasadene, og løfter fram en sterk humanitet og dype menneskelige bånd. Prisvinneren gnistrer av menneskeverd, kunst og kjærlighet.
Regissør Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV.
Egnethet i skolen
Medietilsynet har gitt Kunstneren og tyven aldersgrense 9 år. Deres begrunnelse er at filmen inneholder ”partier med mørk og urovekkende stemning, og beskrivelser av dramatiske hendelser. Anbefales ikke under 12 år.” I skolesammenheng er filmen altså ikke anbefalt til bruk i småskolen eller på mellomtrinnet.
Det faglige arbeidet knyttet til filmvisningen, vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål, ikke minst i fagene norsk (språk/kommunikasjon), samfunnsfag (individ og samfunn), KRLE (etikk/moral), naturfag (helse/rus) og kunst og håndverk (billedkunst). Filmen vil kunne egne seg spesielt godt til bruk opp mot det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring.