Halvnært bilde av ung mann med Adidas tracksuit. Det er mørkt. Bakgrunnen er i ufokus. Vi ser kun ene halvparten av ansiktet hans. Han ser alvorlig ut.
Halvnært bilde av ung mann med Adidas tracksuit. Det er mørkt. Bakgrunnen er i ufokus. Vi ser kun ene halvparten av ansiktet hans. Han ser alvorlig ut.

Oppgave

Forfatter:
Lisens:

Gjennom å se nærmere på enkelte scener i filmen og arbeide med disse oppgavene, skal vi bli bedre kjent med de mest sentrale karakterene i filmen Norwegian Dream.

 1. Hvordan virker forholdet mellom Ivar og de polske kollegaene å være i begynnelsen av filmen? På hvilke måter ser vi at polakkene snakker nedsettende om Ivar? Hvordan tror du at denne formen for det polakkene kanskje anser som spøk, oppfattes som noe langt mindre uskyldig fra Ivars synspunkt? Hva tror du er grunnen til at Marek og de andre behandler Ivar på denne måten? Hvordan reagerer Robert på denne episoden?
 2. Hvilke framtidsdrømmer har Robert og Ivar? Hva sier disse drømmene om de forskjellige bakgrunnene deres, og hva de prioriterer i livet? Hva tror du er noen av likhetene og forskjellene på framtidsdrømmene til unge mennesker i Polen og Norge generelt? Hvilke faktorer i et land tror du i størst grad er med på å forme hva unge mennesker drømmer om for framtiden sin? Hvorfor er framtidshåp og drømmer så viktig for oss mennesker?
 3. Hva slags forhold virker Ivar å ha til bestemoren sin? Hvordan framstår dette som en kontrast til forholdet han har til faren Bjørn? Hvorfor tror du Ivar tar med seg Robert for å møte bestemoren sin, men ikke faren?
 4. Hvordan opplever Robert det å endelig kunne åpne seg for Ivar, og være intim med en gutt? Hvordan vises dette med lyd- og bildespråk i filmen? Hvordan bruker filmskaperne montasje (sammenklipping av bilder) og musikk for å illustrere Roberts følelser i denne sekvensen? Hvordan bruker de lokasjon, handling og iscenesettelse til å få fram en følelse av frihet og lettelse?
 5. Beskriv hvordan Robert og Ivar utvikler seg som karakterer gjennom filmen, og hvordan forholdet mellom de to utvikler seg. Hva er de viktigste hendelsene som skaper denne endringen, og hvordan vises de i filmen?
 6. Hva tror du er grunnen til at Robert først takker nei til Ivars invitasjon om å tjene ekstra penger, for deretter å akseptere, etter at Ivar avslører bløffen hans om at han ikke kan fordi han har byttet skift på fabrikken?
 7. Hva slags forhold virker Robert å ha til moren sin? Hvorfor ønsker hun å flytte til Norge for å jobbe? Hvordan blir hennes møte med Norge og norsk kultur?
 8. Hvordan reagerer husbestyreren Maria på at Roberts mor bor hos ham midlertidig? Hva er problemet med dette, ifølge henne? Hva tror du er den egentlige grunnen til at hun reagerer som hun gjør?
 9. Hvordan reagerer Marek på at Ivar blir med i fagforeningsgruppen deres? Hvordan reagerer Ivar når Marek spør om han spionerer for faren sin? Hva tror du er grunnene til at Ivar ønsker å bli med i de polske arbeidernes kamp mot fabrikkledelsen? Hvordan står Ivar opp for seg selv mot Marek? Hvordan reagerer Robert?
 10. Hvordan virker forholdet mellom Ivar og faren Bjørn å være? Hva får du inntrykk av at Bjørn synes om Ivars livsstil og seksualitet? Hvorfor kaster Ivars far alle klærne hans i vannet? Hvordan tar Ivar og Robert hevn på faren etter dette? Hvorfor ønsker Bjørn at Robert skal slutte å treffe Ivar?
 11. Hvordan reagerer Bjørn overfor Robert når han finner ut av hva han og Ivar gjorde på kontoret hans? Hvordan forsøker han å utnytte denne situasjonen for å tjene sine egne interesser? Hva er Bjørns unnskyldning for å opptre som han gjør? Hvilket dilemma blir Robert stilt overfor som et resultat av Bjørns forslag?
 12. Hva gjør fabrikkledelsen for å motarbeide streiken? Hvilken rolle får Robert som en del av denne strategien? Hvordan reagerer Marek på Roberts streikebrudd?

 

Publisert