I de krigene som raser i vår tid kan det synes som om et menneskeliv har liten verdi. Bomber faller over både barnehager og sykehus, og fortvilte mennesker drives på flukt. Via tv-skjermen er vi passive tilskuere til det som skjer. For hva kan vi som enkeltpersoner gjøre når verden har gått av hengslene?
- Lederen for flyktningorganisasjonen i Praha mener de først og fremst skal forsøke å redde politiske dissidenter (de som kjemper mot nazistene). Hva er hennes begrunnelse for det? Er du enig eller uenig med henne?
- Hvorfor insisterer Nicholas på at de må hjelpe barna?
- Hvorfor er den jødiske rabbineren skeptisk til å gi Nicholas liste over de jødiske barna?
- Nicholas klarte ikke å redde alle flyktningbarna. Hvordan preger det livet hans som gammel mann?
- I et tv-show møter han igjen mange av de barna han reddet under andre verdenskrig. Hvordan er dette møtet med på å endre tankene hans om hva hans liv har betydd for andre?
- Hvorfor tror du filmen har fått tittelen One Life?
- En nordmann som ofte blir nevnt i forbindelse med humanitær innsats i krig er Fridtjof Nansen. I 1922 ble han tildelt Nobels fredspris. Finn ut hvorfor han fikk denne prisen.
- FNs menneskerettighetserklæring (fn.no) ble til i 1948 som en reaksjon på forakt for menneskeliv under andre verdenskrig. Ifølge denne erklæringen har alle mennesker en verdi og fundamentale rettigheter. Hvilke fundamentale rettigheter er det?
- Velg ut en pågående krig. På hvilken måte mener du at det som foregår i denne krigen et brudd på FNs menneskerettighetserklæring?
- Diskuter i små grupper hva du og vennene dine kan gjøre for å hjelpe enkeltmennesker som i dag rammes av krig.
Publisert