Sameblod
Sameblod er en kjærlighetserklæring til dem som forlot og de som ble værende.
Elle Marja, 14, er en reindriftssamisk jente. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Elle Marja begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.
Handlingen er (primært) lagt til Sverige på 1930-tallet, hvor samene ble tvunget til å gå i svensk skole, for å lære seg svensk språk og sedvane. Tilsvarende behandling og internering av samene har også funnet sted også i norsk historie. Dette kan det med fordel undervises i før elevgruppen blir vist filmen.
Sameblod har fått aldersgrense ni år. Medietilsynet begrunner dette med at filmen inneholder ”partier med utrygg stemning og enkelte lite nærgående voldsinnslag”. Selv om filmen er tillatt for tredjeklassinger, vil arbeid med tilhørende ressurser rette seg mot syvende trinn og opp. Dette er mest naturlig, gitt filmens innhold, formspråk og faglige relevans i forhold til grunnskolens læreplan. Det faglige arbeidet før og etter visningen av Sameblod vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål.
Sameblod hadde premiere på Den 73. filmfestivalen i Venezia, der den vant Europa Cinemas Label for Beste europeiske film og kritikerprisen Fedeora for Beste debutregissør. På Tokyo internasjonale filmfestival 2016 vant filmen «The Special Jury Price» (…), og Lene Cecilia Sparrok vant prisen for beste kvinnelige skuespiller.” (Fra Wikipedia.)